Cukier a osteoporoza

23913833-ml_1c41-x0y4xx1690yy1111

Osteoporoza to jedna z niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych, na którą narażone są przede wszystkim kobiety po menopauzie. Przyczyną osteoporozy są między innymi niedobory wapnia oraz fosforu, które mają bardzo niekorzystny wpływ na gęstość kości.

 

Okazuje się, że na powstanie wspomnianych niedoborów może wpływać spożywanie cukru. W czasie trawienia cukru organizm zużywa stosunkowo duże ilości cennych witamin oraz minerałów. Częste jedzenie słodyczy, a także innych produktów, które zawierają cukier,  sprawia że organizm zaczyna sięgać do kości i pobiera z nich minerały, przede wszystkim wapń.

 

Niedobory witamin i minerałów spowodowane dużą ilością cukru w diecie nie tylko zwiększają ryzyko rozwoju osteoporozy, ale także zaburzają wiele ważnych procesów biochemicznych, zachodzących w organizmie, na przykład działanie enzymów. Dlatego osoby, które lubią słodycze, są dużo bardziej narażone na chroniczne infekcje, problemy z wysokim ciśnieniem oraz wiele innych poważnych problemów zdrowotnych.

Dodaj komentarz